Söyleşiler

İnsan kendinden kaçabilir mi?

Usta Mehmet Eroğlu’nun yeni romanı Kendi Hayatında Ölme Vakti, insanın derinlerine yapılan, beş mevsimlik bir yolculuk.

Kahraman Çayırlı
Oksijen 25 Şubat- 3 Mart

Behemehal felsefi katmanlarla açılan bir üslubu var Mehmet Eroğlu’nun. Yeni romanı Kendi Hayatında Ölme Vakti de diğer romanları gibi İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Yeni romanı için konu bulmakta sıkıntı çeken, altmışına yaklaşan yazar Metin Hasır’ın yaşadıklarını anlatan romanın en temel meselelerinden biri, yazar Metin’in ikizi Şule ile mütemadiyen süren psikolojik ve varoluş savaşları. 2018 kışından 2019 kışına dek beş mevsimin anlatıldığı kitapta Metin “writer’s block”u İzmir-Karaburun sahillerine giderek kırıyor.

Kitapta Eroğlu sözünü hiç sakınmadığı gibi, insanın kendi hayatında yaşaması / yaşamaması gibi mühim meseleler üzerine muhtelif felsefi çıkışlar yaratıyor. Bana göre romanın en kuvvetli yönü buralarda saklı. Karaburun sahilinde ya da Ankara’ya döndüğünde romanın derinliği hiç aksamıyor.

Metin’in sevgilisi Esin hakkındaki büyük sır, romanı ikiye böldüğü gibi odak noktasını da olduğu gibi değiştiriyor. Kendi Hayatında Ölme Vakti bana edebiyatın bizi nerelere götürdüğünü yeniden sormama vesile oldu. Bu roman, okurunu manzaralara, yolculuklara götürmekten çok daha fazlasını yapıyor. Bir de Metin’in roman esnasında söylediği gibi bu roman büyük bir saklambaç gibi. Karakterler kaçıp saklanıyorlar. Ama tabi tüm saklanmaların, tüm kaçışların en zoru olan insanın kendinden saklanması için Kendi Hayatında Ölme Vakti’nin ilginç çözüm önerileri var. Saklambaç sanırım hiçbir zaman bitmiyor.

Kendi Hayatında Ölme Vakti
Mehmet Eroğlu
İletişim Yayınları / Roman / 372 Sayfa